Saturday, May 9, 2009

SELAMAT HARI IBU

Hi salam sahabat untuk semua dan Selamat Hari Ibu untuk semua ibu-ibu diluar sana.

Ibu...ibu...engkaulah ratu hati ku
Bila ku berduka
Engkau hiburkan selalu

Ibu...ibu...engkaulah ratu hati ku
Tempat ku menyerah kasih
Tiap waktu

Betapa tidak....hanya engkaulah
Yang menerangi hidupku
Sepanjang masa dikau berkorban
Tidak putusnya
Bagai air laut

Ibu...ibu...engkaulah ratu hatiku
Kau tak dapat lupakan
Wahai ibu

Senikata lagu allahyarham Tan Sri P Ramlee diatas memang tepat sekali.Ibu adalah segala-galanya bagi setiap dari kita.Tanpa ibu tidak mungkin kita berada dimana kita berada sekarang.

Kata orang satu ibu mampu menjaga sepuluh anak tetapi sepuluh anak belum tentu dapat menjaga seorang ibu.Sebagai anak ayuh kita buktikan bahawa kata-kata itu tidak benar dan bahawa kita juga mampu menjaga ibu dengan baik.

Pertama kali saya berpisah dengan ibu sewaktu umur saya 14 tahun.Oleh kerana di Tandek belum ada sekolah menengah dan SMK Kota Marudu pula belum ada bangunan sendiri dan kelas yang ada hanya sampai tingkatan 3; maka bapa memindahkan saya bersekolah di SMK Likas,Kota Kinabalu.

Saya sangat sedih,saya tidak mahu pindah.Berbagai alasan saya beri....tiada tolong mama jaga tu sapi..., tiada tolong mama pigi sawah...,tiada tolong mama belah kelapa.... semua alasan-alasan ini ditolak mentah-mentah oleh bapa.Sia-sia saja bapa beli rumah di KK baru kamu nda mau pigi sekolah sana...kata bapa dalam nada seperti merajuk tetapi dalam masa yang sama memberi perintah.

Maka berangkatlah saya ke Kota Kinabalu dengan membawa sebuah beg pakaian yang dibuat daripada kayu dan dilapis plastik bunga-bunga....menumpang kereta si Ah Mong.Tiba di Kota Kinabalu,kakak AragangTandik sedang menunggu dan menyambut ketibaan saya dengan tersenyum gembira....tapi saya senyum terpaksa.Hati saya bagai dikuyak-kuyak.

Malam menjelang tiba....adduuuyaaiiii.....bukan lagi kuyak-kuyak hati saya tetapi sudah sampai peringkat hancur lebur.Kakak masak untuk kami makan malam,saya langsung tidak membantu tiada mood.Kata kakak marilah makan.....

Saya datang ke meja makan dan pelbagai lauk pauk yang enak terhidang.Dalam hati saya bertanya-tanya....apa diorang mama buat sekarang di Tandek....makan kah diorang tu sekarang....makan apa diorang tu disana....Tiba-tiba airmata saya mengalir,selera tertutup.Saya langsung tidak boleh makan.Saya hanya menangis dan terus menangis.

Saya rindu ibu....saya rindu bapa...saya rindu adik-adik di rumah.Saya rindu suara ibu yang marah-marah sayang itu.Dunia terasa sunyi sekali tanpa mendengar suara ibu yang orongit itu muputok marah.Selama seminggu saya tidak lalu makan.Setiap kali melihat makanan terhidang saya pasti teringatkan ibu bapa dan adik-adik di Tandek dan akhirnya.......jeng jeng jeng...... saya telah dimasukkan ke hospital unit kecemasan kerana mengalami gastrik yang sangat teruk....

Namun dalam keadaan saya terbaring lesu dan kesakitan kakak saya si Datin sempat lagi mengusik ...aikk untung kau oo....ada James Wong tu nah di katil sebelah kau. Kena gantung dia punya kaki....Hehehe kakak saya si Datin ini memang lucu, ada-ada saja dia punya cerita.Apa lagi diwaktu peristiwa ini terjadi (sekitar tahun 1977) James Wong sangat terkenal dan kakak saya ini pun kaki bola juga.Maka sambil menjaga saya dia mengambil kesempatan juga menjenguk-jenguk idola bola sepak Sabah - James Wong.

Selamat Hari Ibu......


2 comments:

  1. wah... sampai gastrik ka? memang anak2 FAJ ni manja sama parents bah kan.. hehehe...

    ReplyDelete
  2. Siri Lawatan Ke Blog Sidang Redaksi SAM: Selamat Pagi. Teruskan perjuangan kalian. Jumpa lagi!

    nota: tiada kada kupi ka bos? hehe..

    ReplyDelete