Thursday, August 27, 2009

Selamat Bersungkai

Hi salam ramadhan untuk semua,

Sudah 6 hari kita umat islam berpuasa.Bila bercakap tentang puasa otomatik orang akan terfikir tentang juadah berbuka.Maklumlah lapar dan dahaga.Seolah-olah puasa ini hanya berkait tentang makanan dan minuman saja.Sedangkan konsep dan makna puasa sebenar jauh lebih mendalam. Tapi saya tidaklah mahu mengulas tentang ini kerana saya bukan pakar agama.

Apa yang ingin saya kongsi disini adalah kenangan manis sewaktu saya kecil di kampung Tandek. Setiap menjelang ramadhan kami sekeluarga akan berpuasa.Adik beradik saya ramai 14 orang apa lagi hari-hari macam hari raya riuh-rendah,hingar- bingar sebutlah apa-apa lagi.....memang itulah kami Keluarga Bahagia.

Pertama kali puasa abang saya Otok yang memang suka menyakat kenakan saya.Katanya kalau budak-budak yang baru belajar puasa boleh minum dan puasa tidak batal.Tapi dengan satu syarat minum air paip sahaja.Saya yang masih belum mengerti ikut saja dan tanpa berfikir panjang terus minum air paip didapur.Hahaha.Bapa hanya mampu beristighfar bila melihat kenakalan Otok dan kealpaan saya.

Dulu-dulu untuk berbuka juadahnya tidak semewah orang sekarang.Hari ini bazar ramadhan ada dimana-mana.Berbagai jenis makanan dan minuman ada dijual pilih saja mana mau.Kami dulu buka puasa paling hebat pun bubur kacang hijau.Kalau kebetulan ada jagung yang mama tanam dikebun,mama buat bubur jagung.Sekali sekala bapa beli spaghetti untuk dijadikan bubur mi.Pernah makan bubur mi? Sedap tau tapi kena pakai spaghetti bukan mi kuning yang ada di pasar tu.

Di Pekan Tandek tahun 60an,kedai runcit si Kim Siew ada jual spaghetti,boleh beli sikit-sikit boleh beli banyak-banyak kalau cukup duit.Tapi biasanya kami beli sekitar harga 20 sen saja itupun sudah cukup untuk satu hidangan bubur mi yang enak.Kalau kebetulan musim buah dan si Saibon Abpalan ada masuk hutan ambil buah ratu dan sukang (durian kampung) tambah sedap lagi lah bubur mi itu sebab ada durian.Hmm....meleleh liur aku.

Biasanya setiap petang bapa akan memetik buah kelapa muda untuk dijadikan minuman waktu berbuka.Tugas saya ialah mengisi air kelapa kedalam jug dan mengorek isi kelapa muda untuk digaulkan bersama airnya.Air kelapa muda ini sebenarnya banyak khasiat.Ia dapat meneutralkan toksik yang ada didalam badan kita tapi mesti air kelapa muda yang asli bukan air kelapa yang sudah diinjek dengan air gula untuk menambah manisnya.

Kadang-kadang mama buat kuih.Biasanya pais pisang dan kalau ada jagung mama buat pais jagung.Kalau saya rajin parut ubi kayu mama akan buatkan pais ubi kayu.Tapi yang paling saya suka ialah lempeng sagu.Kata pakcik Awang lempeng sagu ini nama sebenarnya ialah ambulung sepupu sekali ambuyat lah tu kan? sebab kedua-duanya diperbuat daripada sagu rumbia.Saya suka makan ambuyat cecah kuah ikan basung masak ampap.Kalau ambulung saya makan begitu saja.

Makanan kami dulu-dulu ringkas saja tapi sehingga menjilat jari.Hmm....rindu ikan ampap masakan mama.


Ya Allah,engkau tempatkanlah roh kedua ibu bapa ku bersama para solihin.Amin